Skip links

Er frugtsukker fedende eller usundt for dig?

Man møder overraskende ofte argumenter for at frugt og frugtsukker er usundt og fedende. Frugt er sundt, men der florere dog fortsat utallige myter, som skaber forvirring og som ofte begrænser indtaget. Mange ender nemlig med at spise mindre frugt, fordi de følger nogle regler som ofte er baseret på misinformation. Mange har en opfattelse af at 3 stk. frugt om dagen er fint nok, men absolut ikke mere end det, og gerne små frugter i øvrigt.

Det ærgrer mig, at tankegangen om max 3 stk. frugt om dagen er så indgroet. For hvad nu hvis man er sulten 1 eller 2 timer før en middag, og valget står mellem frugt og kiks? Tankegangen eller reglen om max 3 stk. frugt er for nogen så indgroet, at folk ofte vælger kiksen, da de allerede har spist 3 stk. frugt den dag og dermed ikke “må” spise flere. Denne regel eller tankegang, om du vil, er måske den opfattelse, som kampagnen “6 om dagen” har givet?

Det er fuldt forståeligt, at vi kan tænke i disse baner og opstille disse regler, for det er jo konstant det vi høre. Pas på sukker, sukker feder, sukker giver ustabilt blodsukker osv.! Mine klienter fortæller mig endda ofte, at de er blevet frarådet at spise frugt af deres tidligere ernæringsvejledere!!

Frugt er mættende, indeholder både få kalorier samt fibre, mineraler og vitaminer. Frugt er derfor en fantastisk fødevare, hvis man ønsker at tabe sig. Desuden kan fødevarer i sig selv ikke være fedende, men derimod er det kun et kalorieoverskud der kan gøre det fedende.

Frugt er faktisk forbundet med mindre risiko for livsstilssygdomme og ud over en masse vitaminer, mineraler og fibre, så indeholder frugt også flavonoider, som potentielt viser positiv effekt for f.eks. blodtryk og reduceret risiko for diabetes.

Vi må derfor sande, at der er ingen grund til at begrænse sit indtaget af frugt. Det er hverken fedende eller usundt for dit helbred, tværtimod!

Jeg tror på, at ALT mad kan indgå i en sund kost. Det handler om mængder og kontekst, ikke selve fødevaren.

Efterlad en kommentar