Skip links

Fødevareallergi

Fødevareallergi er en overfølsomhed over for indholdsstoffer i madvarer, som kroppen reagere på. Disse stoffer kaldes for allergener og består af proteiner, som ved en fejl får aktiveret immunforsvaret på samme måde som ved sygdom, så man får fysiske symptomer.

Der er otte fødevarer, som tilsammen er årsag til omkring 90% af alle allergiske reaktioner, nemlig mælk, æg, soja, jordnødder/peanuts, nødder, fisk, skaldyr og kornsorter der indeholder gluten.

Fødevareallergi er ikke medfødt, men kan være arvelig. De fleste børn med fødevareallergi vokser fra allergien, mens nogle får allergityper, fx over for fisk og jordnødder, ofte varer resten af livet. Ca. 1-2% af alle voksne lider af fødevareallergi, og derudover har ca. 5% de såkaldte krydsreaktioner i forbindelse med pollenallergi – fx reagere mange med birkepollenallergikere, når de spiser bestemte frugter, grøntsager eller nødder.

Cøliaki er overfølsomhed over for proteinstoffet gluten. Cøliaki er en særlig lidelse, som hverken er en allergi eller en intolerance.

Hvis du er interesseret i at høre mere eller har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale.